Limepraliner

Så kommer äntligen det sedan länge utlovade receptet på limepraliner. Hur passar det till jul, kanske ni frågar er. Alldeles utmärkt! Julafton tenderar att bli fylld med tung mat och då är det gott att bryta upp allt det med lite frisk citrus, tycker jag. Dessa praliner har blivit en stor favorit hos mig och min familj.
 
Vill man kan man använda citron istället för lime, eller blanda citron och lime. Jag har provat båda de varianterna och det fungerar hur bra som helst.
 
 

Limepraliner ger ca. 50 praliner

50 pralinskal i vit choklad - egengjutna eller färdiga
Skal av en lime (~1 tsk)
60g limesaft (~2 lime)
25g grädde
15g honung
150g vit choklad
10g rapsolja (eller annan neutral olja)
10g smör
 
(tips: pensla insidan av ischokladformar med två lager tempererad vit choklad för att göra egna skal utan pralinformar)
  1. Koka upp limesaft- och skal tillsammans med grädde. Dra av från plattan precis när det börjar koka.
  2. Låt detta dra i 5 minuter och sätt tillbaka blandningen på plattan och koka upp igen.
  3. Rör i chokladen och rör tills allt har smultit ned.
  4. Tillsätt smör och olja och rör om.
  5. Låt kallna i en spritspåse eller en fryspåse (en 3 literspåse passar utmärkt). Det är lättare att arbeta med en något stelnad fyllning. Den är ganska rinning i sin naturliga form.
  6. Fyll pralinskalen. Lämna några millimeter för lock.
  7. Låt pralinerna stelna lite i kylen. Locka dem sedan med tempererad vit choklad.
godis limepraliner praliner
2 kommentarer

Först med ljusslinga

I förrgår var jag först i grannskapet med att vira upp en ljusslinga på balkongen. När jag stod där och snurrade upp den var det en mamma och hennes dotter som gick förbi nere på gatan och jag hörde tydligt den lilla tjejen ropa "JUL!" när hon såg ljusslingan. Nästa generations julbloggare?
 
Det bästa med att vara först med julbelysning ute är att man redan nästa dag ser att flera andra hushåll också har satt upp sina slingor. Det är som att man har givit alla sina grannar tillåtelse att börja jula, trots att det bara är oktober.
 
På tal om "bara oktober" har jag totalt frångått min regel om att inte börja lyssna på julmusik förrän tidigast i november. Spotify-listorna går varma här hemma. I hörlurarna... jag förskonar mina inte riktigt lika julnördiga familjemedlemmar från det. Men i december åker lurarna av! I öronen just nu: Julbloggarnas lista.
 
Ni får MER än gärna slänga in alla era julfavoriter där, även ni som inte är julbloggare såklart.
 
christmas playlist julspellista
0 kommentarer

Julshopping

Jag befinner mig just nu i Göteborg på helgvisit hos mamma och vi spenderade nästan hela dagen idag ute och shoppade. Självklart blev det lite julsaker!
 
Balders Hage måste jag besöka när julsaker väl har börjat dyka upp (till min brors förtret - han hatar att gå i inredningsbutiker). Jag har länge tänkt att jag behöver en designerad pepparkaksburk. Ofta blir det att vi äter dem direkt ur kartongpaketet (jag bakar inte peppisar själv numera, det är för tråkigt) och det är inte ok! Sjävklart ska vi ha en fin burk. Därifrån fick jag även med mig jutesnören att slå in julklapparna med.
 
På Åhléns köpte jag också ett par juliga fingervantar - med touch-funktion! Halleluja! Bara att att kunna byta spår i Spotify utan att ta av sig vantarna känns som rena drömmen.
 
 
Hade jag varit hemma i Stockholm hade jag fått med mig betydligt fler saker, men jag vill inte kånka på saker på tåget om jag lika gärna kan köpa dem hemma. 
 
Idag är det exakt två månader till julafton. What?
 
 
0 kommentarer