Julen i skolan

Nostalgisk som jag är satt jag idag och funderade lite på hur vi firade jul när jag var barn - lite mer exakt hur vi firade den i skolan. Julen alltid var så mysig då, särskilt under låg- och mellanstadiet. Kan inte minnas att vi hade särskilt många jultraditioner i högstadiet och gymnasiet.
 
Varje morgon i december började vi med släckt belysning i klassrummet och med varsitt tänt ljus framför oss medan vår lärare läste för oss ur en julig bok (ofta en där det fanns ett kapitel för varje dag i december fram till jul). Inför december köpte vi alla (läs: våra föräldrar) varsin könsneutral julklapp, för att den skulle passa alla, som fick kosta högst 30kr. Dessa la vi sedan i en julklappssäck och varje morgon lottades en eller ett par personer fram tills vi alla hade fått en liten julklapp var. Den sista lektionen innan jullovet släcktes belysningen ner igen och alla öppnade sin julklapp. Vissa blev nöjda och vissa inte, men vi tyckte nog alla att det var själva traditionen som viktig, snarare än klappen i sig.
 
En förmiddag varje december ägnade vi dessutom åt att stöpa ljus. Våra lärare skapade en bana genom de olika klassrummen i vår del av skolan med stationer för ljusstöpning. Ljusstöpardagarna var aldrig min favoritdag, men det var nog för att vi vanligen inte gick längs banan med våra kompisar, utan med våra faddrar i mellanstadiet när vi gick i lågstadiet, och med våra fadderbarn i lågstadiet när vi själv hade nått mellanstadiet. Hur mycket har man egenligen gemensamt med någon som är tre år äldre/yngre än en själv vid den åldern?
 
Firade/firar ni julen i skolan på något vis? Hur då?
jul i skolan
0 kommentarer