Vit chokladpanacotta

Här kommer instruktioner för Panacottan, på det sätt jag gjorde den (inklusive bär, choklad, etc.) Receptet räcker för fyra personer. Bör förberedas minst 3 timmar innan servering.

PANACOTTA
5dl grädde
1tsk vaniljsocker
100g vit choklad
3 gelatinblad

TOPPING
Mycket små pepparkaksformar
Hallon och blåbär
100g mörkblockchoklad
100g vit choklad

Lägg bären någonstans där de kan tina, om du använder frysta bär.Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Hacka den vita chokladen i små bitar.

Koka upp grädde tillsammans med vaniljsocker. När det börjar koka, tillsätt den vita chokladen och rör om tills allt har smält. Krama försiktigt ur gelatinbladen så att de inte dryper av vatten och lägg ner i blandningen när chokladen har smält. Rör om tills smeten är slät.

Häll smeten i ett litermått (eller liknande, bara det är lätt att hälla ur utan att slabba) och fördela jämt i fyra små glas som rymmer ca. 2dl, t.ex. cognacglas. Ställ in i kylen.

Smält den mörka och vita chokladen samtidigt i separata vattenbad. Bred ut den mörka chokladen på en smörpappersbeklädd skärbräda och häll sedan den vita chokladen i ett randigt eller rutigt mönster. Dra sedan en kniv eller liknande genom chokladen för att skapa ett fint mönster.

Låt chokladen stelna. Dock inte alltför mycket, eftersom nästa steg är att ta ut former i chokladen med pepparkaksformarna och om chokladen är för hård är det lätt att den spricker när man trycker ut chokladen ur formen. Samtidigt får den självklart inte vara för mjuk heller. Jag använde en hjärtformad och en stjärnformad form och tog ut en av varje till varje glas.

Hacka det som blir över av chokladen och förvara i kylen tills det är dags att ta ut panacottan.

Skeda bär över panacottan och strö chokladkross över bären och lägg till sist på de marmorerade chokladformerna. Om det blir några bär eller något chokladkross över, spara det. Det är gott att kunna lägga i lite mer efter ett tag.

Det låter som att man måste göra väldigt mycket, men så är det egentligen inte.

1 kommentar
Pia

Sv: Jo, det var riktigt roligt :D