Glögg får inte kallas glögg

Eller ja, vissa glöggsorter vill säga. Jag läste nyss i metro att EU har bestämt att glögg endast ska få kallas glögg om det är en druvbaserad dryck med kryddor. Glögg spetsad med t.ex. rom får därför inte längre kallas glögg, enligt de nya reglerna och vissa märken tvingas ta bort ordet glögg från sina flaskor.
 
Trots att jag själv inte är den största glöggfantasten stör detta mig något enormt. Har de verkligen inget bättre för sig än att bestämma om småsaker som detta? Byråkrati på högsta nivå...
 
Jag kommer då inte sluta kalla det glögg iallafall.
 
UPPDATERING 16-10-14:
Merjul-Lillie var så snäll och uppdaterade mig om situationen. Tydligen hade medier som SvD, Metro, m.fl. rapporterat felaktigt om detta. Mer info finns här, men kort sammanfattat är det ord som "starkvinsglögg" och "vinglögg" som påverkas av detta med anledningen att en dryck ska innehålla det den utgör sig för att innehålla, dvs. vin inte t.ex. romspetsat vin. Romspetsad glögg får alltså fortfarande kallas glögg, bara inte någon variant av vinglögg. Detta är en gammal regel i Sverige sedan innan vi gick med i EU och den har inte ändrats sedan dess.
2 kommentarer
Mer jul-Lillie

Ja visst är det konstigt att EU lägger energi på något sånt här när det finns mycket viktigare frågor att lägga fokus på. Sen undrar jag om de likställt Glögg med Gluhwein när de tog detta beslutet, för svensk glögg lär väl inte engagera hela EU SÅ MYCKET? Och i sånna fall är det ännu dummare för glögg och Gluhwein är två olika saker.

Svar: Precis! Världen står i lågor och de oroar sig över att Sverige (och det är ju i stort sett bara Sverige som dricker glögg) vågar kalla något som inte är helt druvbaserat för glögg.
Ellinors julblogg

Mer jul-Lillie

Det var visst felaktig rapportering från medierna. Läs här: https://ec.europa.eu/sweden/news/20161014_sv

Vilken tur! Och skönt att EU inte är så byråkratiskt som vi först trodde.

Svar: Tack för uppdateringen! Skönt att de inte är riktigt såhär fyrkantiga iallafall.
Ellinors julblogg